top of page

Aqua 2 - Jakie znaczenie ma woda dla naszego organizmu?





Wiele osób cierpi na problemy zdrowotne w wyniku spożywania skażonej wody, która nie spełnia wymaganych parametrów!


Woda miejska wprowadza w życie ludzi nowe zjawisko... posmak i chemię! Od niepamiętnych czasów... Niektórzy ulepszają taką wodę na różne sposoby, aby nie śmierdziała tak bardzo chlorem i innymi dodatkami.


Do pojemnika z wodą wrzucają np. szungit, różne minerały i kryształy, pozostawiają je tam na jakiś czas, a następnie wypijają.


Inni kupują różne wspomagacze - soki chemiczne, Soda Streem, itp., aby złagodzić sobie picie wody złej jakości


Inne spojrzenie


Też byliśmy przyzwyczajeni do picia wody "pitnej" i nie zajmowaliśmy się jej składem. Myśleliśmy, że wszystko jest w porządku, strzeżone i leczone, że nie może być lepiej...

Z pewnością wiesz również, że picie zwykłej wody jest o wiele lepsze niż picie wody mineralnej, słodkiego piwa, czy dodawanie do wody jakiegoś supermarketowego soku z cukrem, z chemicznymi, sztucznymi barwnikami i konserwantami



PODSTAWOWE PARAMETRY OKREŚLAJĄCE JAKOŚĆ WODY


Wiele osób cierpi na problemy zdrowotne w wyniku spożywania skażonej wody, która nie spełnia wymaganych parametrów!


Woda od zawsze podlegała naturalnemu cyklowi, który zapewnia jej optymalne parametry na czterech poziomach:


· Skład chemiczny

· Struktura fizyczna

· Potencjał energetyczny

· Platforma informacyjna



RÓŻNICA MIĘDZY WODĄ ŹRÓDLANĄ A DZISIEJSZĄ WODĄ


Stan optymalny - do czasu rozwoju chemii i przemysłu jakość wody nadawała się do spożycia w sensie naturalnym. Taka woda jest dziś w zasadzie nieznana.

Skład chemiczny wody znał wyłącznie naturalne zanieczyszczenia. Tych niepożądanych woda mogła się skutecznie pozbyć sama, niezbędne zanieczyszczenia zostały zachowane. Dziś już tak nie jest, w wodzie dominują syntetyczne, wolno lub wcale niedegradowalne chemikalia.

Fizyczna struktura wody nie została wtedy naruszona tak jak dzisiaj, woda poruszała się w naturalnym środowisku. Strumienie, potoki, źródła i rwące potoki dostarczały wodzie niezbędnej energii kinetycznej do ustabilizowania jej właściwej struktury fizycznej. Dziś tego brakuje, przez co woda jest trudno przyswajalna.

Energia wody. Woda ma bardzo niski potencjał energetyczny, jest nijaka. Dzisiaj energię wodzie kradną rury, pompy, butelki PET, procesy przemysłowe, bliskość sieci elektrycznych i inne nienaturalne środowiska, w których umieszczamy wodę.

Utrata informacji w wodzie. Naturalny obieg wody (morze - chmury - deszcz - rzeki - morze) jest zakłócany przez separację wody w miejscach jej powstawania. Z morza i natury woda czerpie wiele informacji niezbędnych dla zdrowia i życia, które wnosi do organizmu. Jeśli ze względu na wodociągi, kanalizację i eksploatację przemysłową zmusiliśmy wodę do lokalnej rotacji, to drastycznie dewaluujemy jej potencjał informacyjny dla komórek naszego organizmu.

Rozwój przemysłu, chemizacja planety i dewastacja środowiska spowodowały powszechne pogorszenie jakości wszystkich wód źródlanych. Proces ten nie był liniowy, ale przebiegał skokowo, jak pokazuje poniższy wykres.

Najwięksi niszczyciele wody





Organizmy nie mogą przystosować się do nagłej zmiany bez konsekwencji. Zazwyczaj tracą swoją naturalną odporność - zdolność do obrony. Absurd polega na tym, że kompensując skutki "rozwoju cywilizacyjnego", leczenie pojawiających się chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych, powoduje dalsze znaczne skażenie zasobów wodnych pozostałościami i resztkami farmaceutyków.



PIĆ ZDROWO TO ŻYĆ ZDROWO


Zanieczyszczenie i pogorszenie jakości wody źródłowej przeznaczonej do spożycia przez ludność powoduje wiele chorób. Choroby cywilizacyjne zbierają swoje nieubłagane żniwo na zdrowiu i życiu ludzi. Przez wiele lat Republika Czeska była liderem w zachorowalności i umieralności na raka jelita grubego... Istotnym czynnikiem przyczyniającym się do tego typu chorób jest długotrwałe spożywanie złej jakości żywności i wody pitnej zawierającej niebezpieczne chemikalia i substancje rakotwórcze (w tym chlor, bojowy środek trujący z czasów I wojny światowej).


Jak to jest możliwe? Ale woda pitna jest pod kontrolą!?

Jakość wody, którą pijemy i spożywamy, jest regularnie kontrolowana przez akredytowane placówki na podstawie obowiązujących norm i przepisów (rozporządzenie nr 252/2004 Dz. U.).


Do tego trzeba jednak dodać, że:


· Normy się zmieniają (dostosowują)

· Normy dla wody butelkowanej (stołowej, mineralnej, dla niemowląt) są inne niż dla wody pitnej.

· Kontrola - analizy wykonywane są tylko na wybranych pozycjach


Normy są dostosowywane raczej do pogarszających się warunków wodnych niż do wymogów zdrowotnych. Na przykład, norma wody pitnej sprzed 60 lat określała limit 15 mg azotanów na litr dla osoby dorosłej; obecna norma określa 15 mg dla niemowląt i 50 mg dla dorosłych!

Producenci i dostawcy wody butelkowanej podlegają przepisom rozporządzenia nr 275/2004 Dz.U. i nie muszą gwarantować tak surowych limitów dla swoich produktów jako dostawcy wody pitnej.

Kontrola jakości wody ma swój własny zestaw zasad, których przestrzegają akredytowane placówki. Ustalone procedury i metody pochodzą z czasów, kiedy źródła wody nie były tak zanieczyszczone (80 lat lub więcej!). To spowodowało, że stały się one przestarzałe i nie odzwierciedlają potrzeb, realiów i nowej sytuacji.


Dla 45 tys. domieszek norma określa limity tylko dla 62 pozycji



Ważne jest, aby wiedzieć, że przedmiotem rutynowej analizy wody jest ocena tylko 6 pozycji z 62, określonych przez normę - rozporządzeniem nr 252/2004 Dz.U., który określa wymagania sanitarne dla wody pitnej, częstotliwość i zakres jej kontroli. Jeżeli 90% pozycji wymienionych w rozporządzeniu nie zostanie ocenionych, to wydanie wiążącej decyzji w sprawie bezpieczeństwa wody pitnej jest co najmniej odważne! Ale to jest praktyka większości.

Czy też przeprowadzono analizę wszystkich 62 pozycji zdefiniowanych przez normę?

Stosunek 6 ocenianych pozycji do 45.000 rodzajów zanieczyszczeń wykrytych 20 lat temu przez EPA w europejskich źródłach wody pitnej wydaje się absurdalny. Można tu zobaczyć spore braki!



JAKĄ WODĘ SPOŻYWAJĄ DZIŚ LUDZIE?


Studnia. Woda studzienna jest najbardziej zbliżona do wody naturalnej i źródlanej. Jednak w obecnym stanie środowiska jest ona niebezpiecznie zagrożona niekontrolowanym skażeniem - zarówno bakteriologicznym, jak i toksycznym. Ponad 50% wody ze studni nie może być stale wykorzystywana jako woda pitna.

Wodociąg. Najczęściej kontrolowana jest woda dostarczana z kranu. Spośród opcji powszechnie oferowanych człowiekowi, jest ona najczęściej wykorzystywana do codziennej konsumpcji. Największym problemem jest chlor, przestarzałe uzdatnianie wyłącznie poprzez filtrację mechaniczną oraz często stare, degradujące wodę rury transportowe. W ciągu ostatnich 110 lat zasada uzdatniania wody dostarczanej do konsumentów przez sieć wodociągową nie uległa zmianie. Jednak środowisko naturalne uległo znacznej zmianie - środowisko, w którym woda pochłania wszystko!


Woda butelkowana. Jest to najmniej odpowiednia woda do codziennego spożycia. Wynika to z nieprzejrzystej dla konsumentów logistyki transportu, nieodpowiedniego przechowywania, chemicznie niestabilnych opakowań oraz pochodzenia wody zazwyczaj ze zbyt głębokich odwiertów. Woda wydobywana z głębokości 200 metrów lub więcej- jest surowa i nie nadaje się do spożycia. Producenci często wzbogacają wodę butelkowaną CO2 oraz sztucznymi aromatami, minerałami nieorganicznymi, stabilizatorami chemicznymi, sztucznymi słodzikami itp.


Woda dla niemowląt. Niestety, bardziej chodzi tu o koncepcję niż o jakość. Analizy wielu nawet bardzo drogich wód dla niemowląt wykazują utrwalone uprzedzenia, do których rzeczywista zawartość roztworu pod tą nazwą nawet się nie zbliża. Uprzedzeniem jest oczekiwanie, że jest to najlepszej jakości woda dla najbardziej kochanych i bezbronnych konsumentów. Producenci przestrzegają tylko jednej rzeczy - woda dla niemowląt "musi" spełniać limit azotanów. W pozostałych przypadkach przestrzegają one normy dla wody butelkowanej, dekret 275/2004 Dz.U., a nie dla wody pitnej.


Więcej na temat jakości badanych wód butelkowanych i wód dla niemowląt można przeczytać w D-teście.

Żywność. Organizm musi oddzielić wodę od spożywanego pokarmu, aby móc ją później wykorzystać. Zużywa przy tym energię. W związku z tym takie spożycie wody nie jest zwykle uważane za picie. Woda jest oddzielana od napojów w ten sam sposób. Za "oddzielne przyjęcie" wody uważamy:

· Zupy, mleko, żywność

· Herbaty, kawę, lemoniadę, piwo, napoje słodzone i smakowe, soki owocowe

· Warzywa, owoce



SKUTKI PICIA WODY ZŁEJ JAKOŚCI


Woda w naszym organizmie jest regularnie wymieniana. Całkowita wymiana trwa około 3 - 4 tygodni. Wszystkie zanieczyszczenia zawarte w spożywanej wodzie są filtrowane przez organizm aż do poziomu koloidalnego (nietoksyczne cząsteczki). Picie zanieczyszczonej wody ma zatem negatywny efekt dźwigni. Woda zachowuje się toksycznie w organizmie, a jednocześnie nie odtruwa dostatecznie organizmu z jego własnych odpadów i innych toksyn zatkanych przez jedzenie i oddychanie.

Niewystarczająca detoksykacja organizmu ogranicza jego zdolność do skutecznego korygowania i interweniowania przeciwko chorobom. Zmniejszona zdolność detoksykacji powoduje deficyty energetyczne w organizmie, które prowadzą do zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności na choroby cywilizacyjne i inne. W szczególności alergie, pleśnie i stany zapalne mają tendencję do bycia początkiem innych poważnych chorób.

Dobry i obfity reżim picia zapewnia niezbędny poziom detoksykacji organizmu. Zwiększa zdolności obronne organizmu i tworzy profilaktykę chorób naczyniowych i sercowo-naczyniowych.

Zachorowalność ludności, zwłaszcza nawroty i choroby przewlekłe, powoduje szkody zdrowotne i finansowe na wszystkich frontach. Obywatele, pracodawcy, państwo, kasy chorych i firmy ubezpieczeniowe tracą pieniądze.

Dobre i obfite nawadnianie zapewnia niezbędny poziom zapobiegania chorobom i ewentualnym stratom finansowym!



PROFILAKTYKA ZDROWOTNA


Długotrwałe spożywanie zoptymalizowanej wody smakowej zapewnia szereg korzyści zdrowotnych i wzmacnia układ odpornościowy. Wynika to głównie z:

  • W naturalny sposób zwiększonej ilość wypijanej wody

  • Lepszym efektom detoksykacyjnym (szczególnie odtruwa odpady, toksyny, pozostałości leków i hormonalnych środków antykoncepcyjnych, chemikalia z żywności itp.)

  • Wyższej zdolności do rozpuszczania starych złogów w organizmie (płyn surowiczny, złogi w układzie krwionośnym, piasek, złogi i kamienie w drogach moczowych, nerkach i pęcherzyku żółciowym, złogi toksyczne itp.)

  • Wyłapywania wolnych rodników z organizmu (spowolnienie starzenia się komórek, zapobieganie stwardnieniu rozsianemu)

  • Oczyszczania organizmu z zalegających złogów toksycznych

  • Poprawy ukrwienia (zapobieganie chorobom serca i układu krążenia)

  • Usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego

  • Rozwiązywaniu problemów z zaparciami (profilaktyka raka jelita grubego, zapobieganie hemoroidom i zapaleniom jelit)

  • Poprawie biochemii i związanych z nią procesów organizmu (zapobieganie niedożywieniu komórkowemu, czyli zapobieganie nowotworom i chorobom nowotworowym)

  • Zwiększeniu potencjału energetycznego organizmu (zapobieganie deficytowi energetycznemu organizmu - powoduje osłabienie układu odpornościowego)



WIEDZA PRAKTYCZNA


Ciekawe wyniki badań - praktyczna wiedza pochodzi z grupy ok. 5 tys. respondentów. Poprawa jakości spożywanej wody przyniosła w szczególności:

  • Zwiększenie dziennej ilości wypijanej wody o 50 do 100%.

  • Częstsze sygnalizowanie zapotrzebowania organizmu (chęci) na picie

  • Częstsze oddawanie moczu - kolor moczu jasny, prawie przezroczysty (według lekarzy oznaka obfitego picia)

  • Zwiększenie ilości wypijanej czystej wody i ograniczenie picia wody z syropem lub picia słodzonych napojów, napojów gazowanych i napojów o przedłużonej trwałości (zawierających niebezpieczne chemiczne barwniki, aromaty, słodziki i stabilizatory)

  • Dla seniorów - zmniejszenie bólu mięśniowo-szkieletowego i zwiększenie ruchomości stawów

  • Znacząca poprawa u astmatyków i alergików

  • Około 27% respondentów z egzemą trwale pozbyło się egzemy, 55% doświadczyło znacznej poprawy.

  • 70% respondentów z łuszczycą odczuło znaczną poprawę stanu zdrowia, 15% całkowicie pozbyło się łuszczycy

  • Ponad połowa respondentów cierpiących na hemoroidy zgłosiła wyleczenie

  • Praktycznie wszyscy respondenci cierpiący na zaparcia pozbyli się problemu

  • 63% kobiet, które nie mogły zajść w ciążę po około 9 miesiącach detoksykacji i picia wody dobrej jakości zaszło w ciążę

  • 80% respondentów, którzy w ciągu roku zachorowali na 5 lub więcej wirusów i anginę, chorowało co najwyżej raz w roku

  • U pacjentów z cukrzycą potwierdzono wyższy poziom stabilizacji choroby i spowolnienie lub zatrzymanie progresji choroby.

  • Pacjenci z chorobami układu krążenia potwierdzili łatwiejsze radzenie sobie z okresami dużego obciążenia biologicznego

  • Chorzy na raka łatwiej tolerowali chemioterapię i ich organizm szybciej się stabilizował


Picie zoptymalizowanej jakościowo wody daje organizmowi więcej możliwości wykorzystania jego zdolności do samoleczenia.




Źródło: Dokument tutaj (link do pliku pdf)

Úprava vody AQUAoptimal
.pdf
Download PDF • 1.81MB

Trochę szokująca sytuacja:

Alarmujące wyniki badań wody w Republice Czeskiej w latach 2014-2016 (niestety film na streamie został usunięty) https://youtu.be/d9gAgkLIHdY



Raport ČT 2 na temat jakości wody z kranu w Czechach i jej skażenia antybiotykami, lekami, środkami czystości itp.



Reportaż dotyczący zagrożeń dla jakości wody w Republice Czeskiej wynikających z (nie)jakości rurociągów




Tym razem Petr Václav odpowiadał na pytania publiczności. Czy można odkwasić w tańszy sposób, np. rozwiązać problem kwasowości za pomocą sody oczyszczonej? Omega3 nie jest jak Omega3 - dlaczego norweska superformuła działa tak niezawodnie. Czy stacja uzdatniania wody AQUAoptimal usuwa z wody również chemtrails, mikroplastiki i nanoplastiki?



1 wyświetlenie
Najlepsze posty
Najnowsze posty
Archiv
Hledání podle štítků
Nie ma jeszcze tagów.
Sledujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page